Wednesday, January 4, 2012

Adelphi’s Breath of Islay – elämysmatka lasissa

Sulje silmäsi ja näet meren myrskyävän. Rauhoita mielesi ja kuulet tyrskyjen iskevän rantakallioon kerta toisensa jälkeen. Hymyile ja katso tähtiä, olet osa jotain suurempaa vaikka häviävän pieni murunen maailmankaikkeudessa. Avaa mielikuvituksesi ja lähde vaeltamaan matkalle jolla ei ole rajoja, ei etäisyyksiä eikä loppua. Hetken päästä se on aina ollut ja tulee olemaan. Islay. Henkäys sitä ja voit maistaa sen karuuden ja iättömyyden tarinan.

20111201202554-IMG_8823_small

Sain hyppysiini pikkumaistiaisen tätä mainiota viskiä. Adelphin julkaisut ovat suurimmaksi osaksi tai aina single caskeja joten eiköhän tämänkin alkuperä ole yhdessä tynnyrissä. Breath of Islay (56.1%) pohjautuu Lagavulinin 12 tai 13 YO tislauksiin, joka on tässä tapauksessa lopeteltu bourbon-tynnyrissä.

Tuoksussa on paljon Lagavulinia, mutta makeampana (bourbon) ja pehmeämpänä kuin esim 12YO Lagavulin, josta kirjoitin aikaisemmin. Tämä houkuttaa sulkemaan silmät ja antamaan mielikuvituksen lentää pitkin Islaytä ja Lappia. Paikkoja joissa on mystiikkaa ja muinaishistoriaa. Linnojen raunioilta ikivanhoihin pyhiin tuntureiden huippuihin.

Mausta huomaa Lagavulinin myös selvästi, mutta intensiteetti, noki, savu ja tuli ovat tässä vahvoina elementteinä. Kuin lohikäärmeen henkäys, joka polttaa kaiken tieltään. Mahtava kokemus! Leveyttä tällä ei ole niin kauheasti, mutta tiukka makuelämys oleellisten asioiden ympärillä on se mitä tältä pitkälti haluaakin. Maku säilyy suussa pitkään ja hemmottelee makuhermoja erilaisin vivahtein. Vahva mutta herkkä, mitä miellyttävimpiä kontrasteja.

Ei helpommasta päästä oleva viski, siinä mielessä että tottumattomalle tämä on liian karu, liian raaka mutta kokemusta  kun on karttunut ja Islay iskee niin ihmeessä kannattaa kokeilla. Tässä on sitä Islayn peruselementtiä vahvasti rinkassa pakattuna, että sitä mielellään kantaa taipaleen jos toisenkin. Voin kuvitella miltä tämä voisi maistua Lapissa, luonnon keskellä. Sinne sopisi erittäin hyvin, todennäköisesti ympäristö ja tunnelma veisivät tästä pahimman terän pois ja lopputulos olisi vain hivelevän miellyttävä.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.