Sunday, November 20, 2011

Bunnahabhain 1997 Heavily Peated 13YO for Finland

20111120135848-IMG_8703_small

Syksyisessä kelissä, istun nuotion savuissa. Ilmassa leijuu tervaa ja nokea, kipinöitä ja savua joka iskee silmiin, sulkee sisäänsä kasvot, avaa miehenkin kyynelkanavat. Kirpeä ilma hellii, viski sisäisesti eteenpäin potkii. Laavu kääntää savut kohti, aurinko niistä taulun maalasi. Talvi lähestyy, pakkanen pian kiristyy. Pimeyden laskiessa, nämä hetket joihin voi palata ovat vielä pitkään muistissa.

20111120151803-IMG_8806_smallBunnahabhain 13 YO for Finland on erikoinen sarja, joka tuli eteeni Tampereen Stockmannin Alkossa. Siellä oli niitä vielä muutama pullo jäljellä. Viski on pullotettu Oikealla tavalla, eli tynnyrivahvuisena (54.1%). Oma pulloni on 32/301, joten olettaisin että näitä löytyy vielä vähän aikaa eri puolilta Suomea. Aiemmat kokemukseni Signatory Vintagen kanssa olivat vähän heikot, mutta onneksi pääsin maistamaan viskiä aika samantien oston jälkeen. Ei tarvinnut pettyä.

Tuoksussa on selkeää Bunnahbahaita, mutta terästettynä turpeella. Tämä viski on tuoksunsa puolesta jo hyvin makuuni sopivaa. Savua, turvetta ja luonnetta. Se antaa ymmärtää että odotettavissa on kunnon matka makuihin, eikä enää leikitä.

Tätä ei kuitenkaan pidä maistaa heti lasista vaan maku tulee paranemaan hyvinkin paljon kun viski saa riittävästi ilmaa. Hätäiset eivät siis tule pitämään tästä. Heti maistamalla maku on varsin karkea, eikä se saa sitä sisältöä niin paljoa kuin mitä ajan kanssa olisi tarjolla. Odottakaa siis reippaasti.

Sillä välin voi ihastella tyylikästä pulloa, joka olisi aika täydellinen juhlapöydässä.

Mausta löytyy sitä saarien tunnelmaa. Turvetta, savua ja luonnetta. Leveyttä, syvyyttä ja miellyttävä matka on tiedossa kuitenkin tämän kanssa nautiskelijalle. Sen verran täytyy olla henkeä itsessään, että pitää siitä kun savu iskee silmiin – ei tämä päästä nautiskelijaa helpolla vaikkei paljoa vaadikaan.

Jälkimaku on mukavan pitkä ja tuoksu lasissa käy aina vain paremmaksi. Bunnahabhain jännä maku (tammi) sulautuu miellyttävästi joukkoon ja erottaa tislaamon kyllä muista saarelaisista. Onko se parempi kuin muut? Riippuu makumieltymyksistä, tunnelmasta, toiveista. Ainakin se on erilainen. Ehdottomasti maistamisen arvoinen viski!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.