Sunday, September 25, 2011

Kilchoman Inaugural 100% Islay – virallista viskiä

20110807104425-IMG_7265_smallSavun tanssi nuotion yllä, kiemurtelevat kiehkurat tulen päällä. Tuoksu valtaa lähiympäristön, peittää ympärillä istuvat tunnelmaan odottavaan. Nostetaan kuksa tulokkaalle, uuden rajan rikkojalle. Mihin tie makoisa tästä vie, sen selviää kun kaikki juhlimassa ovat lie. Huutelee savu kulkiessaan, viekottelee kieltä viedessään. Käryää alla sammalten, polttelee naureskelle oksat puiden. Iloinen, mutta arvokas on käynti. Kuten on Lapin mahti.

Kilchoman Inaugural 100% Islay (50%, 3YO) on erinomainen viski kertomaan mistä Islay on tehty. Se sopii noviisille kuin konkarillekin, toiselle se on helppo tapa tutustua makuihin, toiselle jää vaativampi rooli etsiä makujen vivahteita ja vaihteluita jotka valloittavat suuta vähä vähältä. Viski on aika herkkä, ei yritä hyökätä silmille mutta on hienostuneen tasapainoinen. Ja todellakin vain 3-vuotias.

Tuoksussa on paljon sitä Islaytä itseään. Savua, turvetta, tymäkkää luonnetta. Maku on, kuten yllä kuvasin, monipuolinen ja paljon tarjoava. No, ei tämä ehkä ihan noviisin juoma ole koska vivahteiden havaitseminen ei ole aina helppoa. Jälkimaku on miellyttävän pitkä ja paljon antava.

Tässä maistuu Kilchoman. Onkin hienoa, että heillä on muodostunut oma – loistavan kokeileva – linjauksensa. Ja tämä on todellakin erinomainen viski. Luonteikas, ei hypi naamalla kuitenkaan vaan antaa maistelijan perehtyä siihen omaan tahtiin. Herkkä tavallaan, tämän karuus on vaikeuksissa jos se laitetaan hyvin vahvan makuisen viskin perään. Tällä onkin hyvä aloittaa, leppoisasti minun kirjoissani.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.