Wednesday, September 14, 2011

Bowmore Tempest – terveisiä myrskyistä

20110807105922-IMG_7311_smallTämä viski vie minut karuihin olosuhteisiin. Myrskytuuleen tunturin laelle, kovaan sateeseen laavukankaan alle, tuuleen joka kuljettaa mukanaan sateen tuoksua ja samalla kuitenkin nuotioon joka lämmittää savuttaen, palaa uhmaten sadetta ja tuulta. Itsepäiseen pohjoisen mäntyyn joka ei ymmärrä sammua vaikka kuinka yrittäisi. Kuksa kädessä on lämmintä juoden hyvä pitää sadetta ja odottaa kunnes myrsky menee ohitse. Suolainen vivahde suussa, teen kirpeä purenta. Pehmeys tulee ympäristöstä, mutta ei luonnon antamista olosuhteista.

Bowmore Tempestejä on nyt kahta eri vuosikertaa: small batch I ja II. Ne ovat molemmat tynnyrivahvuisia Bowmoreja ja päästävät vahvuutensa hyvin esille mikäli juoja on riittävän rohkea niitä maistamaan. Savuisia, turpeisia, pippurisia ja suolaisia. Nämä ovat hyvin merellisiä, kuten Bowmore helposti muutenkin. Näissä luonne on vain tuotu vahvasti esille ja siitä on otettu paljon irti. II-sarjalainen on edeltäjäänsä monisyisempi ja savuisempi, mutta edelleen hyvin miellyttävällä tavalla. Tempest ei ole niin karu kuin Ardbegit, mutta nämä voi hyvin mainita samassa lauseessakin. Mutta niitä ei pidä sekoittaa toisiinsa, koska nämä kaverukset asuvat eri osissa karua saarta.

Bowmore Tempestejä on hyvä suositella henkilöille jotka ovat jo tutustuneet Islayn viskeihin ja tietää että makumaailma on mieluisa. Tällä pääsee miellyttävästi sisään tynnyrivahvuisten viskien maailmaan, vaikka varmasti Tempestin tylyys sopivasti iskeekin makuhermoihin kovaa. Mutta eihän sitä näitä maistellakaan sen vuoksi että ne olisivat aina helppoja. Uusien makujen löytämiseksi on kokeiltava välillä jotain uutta. Tempestit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.