Tuesday, September 27, 2011

Ardbeg 15 YO Dun Bheagan – harvinaisempi herkku

20110807132808-IMG_7357_smallSyksyisessä sateessa on miellyttävää maata laavun alla, suuri rakovalkea edessä. Katsella liekkien tanssia ja tuntea savun taika nenässä. Ilta pimenee äkkiä, valon ulkopuolella on täysin mustaa. Siinä on hyvä turista ja viettää aikaa, kunnes jossain vaiheessa uni vihdoin saavuttaa erämaan takanurkatkin.

Ardbeg Dun Bheagan 15YO (53%, cask 2659/2660, 360 pulloa) on aivan loistava Ardbeg. Se on tislattu vuonna 1994, joten se on sitä ‘wanhaa’ Ardbeggiä. Tuoksu on .. yllätys.. savuinen ja turpeinen. Hauskaa tuossa on se, että savu iskee välillä kuten nuotiosta kasvoille. Todella miellyttävää ja minun tyylinen viski aivan ehdottomasti!

Maku on vahva ja väkevä. Mutta kuitenkin erittäin miellyttävä. Dun Bheagan ei pyri saamaan heti täystyrmäystä, vaan kokoonpanosta on saatu erittäin tasapainoinen ja makuhermoja kiihottava. Jälkimaussa maistuu tammi oikein miellyttävästi. Vivahteita ja leveyttä on Lapin tuulahduksesta huolimatta erittäin paljon.

Kenelle tätä suosittelisin sitten.. Ardbeg-faneille ehdottomasti, mutta myös heille jotka haluavat tutustua savuisiin viskeihin.

Jälkimaku kestää hyvin pitkään, kuten myös lasissa oleva jälkituoksukin. Tämä ei vie ehkä ajatuksiani karuimpiin oloihin, mutta sen sijaan karuuden keskelle miellyttäviin ja helppoihin hetkiin. Aivan kuin saapuisit autiotuvalle pitkän vaelluksen jälkeen, vain havaitaksesi että edelliset vieraat ovat juuri lähteneet ja tupa on lämmin. Ja tuoksuu Lapin savuille.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.