Friday, August 5, 2011

Laphroaig Quarter Cask – terveisiä parhaasta neljänneksestä

20110805190711-IMG_6951_smallKorkean kurun syvänteessä koski jyrisee armotta hakaten kiviä päivä toisensa jälkeen. Kuoha ja höyry nousevat sakeana pilvenä ylöspäin, vain kadotakseen viileään ilmaan. Joki on saanut alkunsa kaukaiselta suolta ja kulkenut läpi pitkän mutkittelevan uransa rauhalliseen tahtiin. Nyt se vapautuu ärjyvällä voimalla vain laantuakseen jälleen.

Tuuli tuo mukanaan tervehdyksen karulta kaukaiselta mereltä ja jäisen suolainen viesti sekoittuu kirkkaaseen jokiveteen. Hyvä muistutus siitä, ettei nyt olla kaupungin laitamilla vaan erämailla. Tässä paikassa on hyvä istua ja laittaa nuotio kytemään kivien koloon. Samalla voi kaivaa repusta esille nokeentuneen pannun ja kiivetä polkua pitkin jylisevien kivien hakemaan siihen täytettä. Pannua peittaa savulta tuoksuva tervainen kerros – pohjoisen nuotiot saavat tuon aikaan.

Maasto polveilee nuotiolta katseltuna ylös ja alas. Männyt ja koivut elävät tässä laaksossa sopusoinnussa, jota rikkovat vain satunnaiset purot ja siirtolohkareet. Aurinko siivilöityy latvusten kautta maalaten maisemasta vielä täydellisemmän. Ilmassa maistuu yön lähestyvä viileys jo nyt.

Laphroaig Quarter Cask on 10-vuotiasta sisarustaan pehmeämpi, mutta pitää sisällään jykeviä voimia. Se osaa antaa itsestään miellyttävän kuvan, mutta varomaton saattaa astua kielekkeeltä harhaan. Kuten nuotion kekäleet, QC maistuu suussa vielä pitkään sen jälkeen kun viimeisetkin tipat lasista on valutettu. Siitä jää jäljelle myös hiipuvan turpeisen savun tuoksu, jota ei kannata sivuuttaa.

Viski on alun jälkeen kypsennetty pienemmissä tynnyreissä, jotka ovat kooltaan neljänneksen normaalista. Tämä antaa vauhtia kypsennykseen ja monimuotoisuutta sen makuun. Vahvuudeltaan viski on 48%, mikä sopii kun hakee hienostunutta mutta Islayn luonteikasta makua.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.